Automatizált ujj és tenyérnyomat azonosító rendszer (AFIS) kialakítása, bevezetése és üzemeltetése

Automatizált ujj és tenyérnyomat azonosító rendszer (AFIS) kialakítása, bevezetése és üzemeltetése

A projekt rövid leírása

A TIGRA által megvalósított projekt célja egy olyan ujjnyomat olvasó operációs rendszer, az AFIS (Automatic Fingerprint Identificaion System) kiépítése, konfigurálása és beüzemelése, amely a Prümi egyezmény és az EURODAC szabvány szerint kapcsolódik az EU tagállamainak AFIS Rendszereihez.

Az AFIS a 3M Cogent Inc. legújabb CAFIS 5.5 szerver szoftver és CAFIS 6.1 GUI szoftver technológiájára épül. A magyarországi alkalmazhatóság érdekében el kellett végezni a szoftver uniós rendszerekhez és a hazai jogszabályi környezethez igazodó „testre szabását”.

A rendszer lényege, hogy a daktiloszkópia nyilvántartásba küldött ujjnyomatok, tenyérnyomatok képeit automatikusan digitalizálja, tárolja és automatikusan összehasonlítja az ujjnyomszakértő által bekódolt helyszíni ujj és tenyérnyom képekkel a kapacitásuktól függően akár percek alatt.

A szoftver működésének ellenőrzését, a szükséges hardver implementációját, a területi munkahelyek telepítését és a rendszer rendőrségi informatikai környezetbe illesztését is elvégeztük a projekt során.

Társadalmi hasznosság

A hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő bűnügyi, idegenrendészeti és menekültügyi eljárást kiszolgáló informatikai rendszer létrejötte.

A telepített rendszer egyaránt alkalmas a személyazonosság ujjnyomat mintázatra épülő megállapítására, illetve a bűncselekmények helyszínén fellelt helyszíni nyomok alapján az elkövető azonosítására, amely hozzájárult a bűnügyek felderítési hatékonyságának növeléséhez. Ez a rendszer nagy találati pontosságának, tenyérnyomatok teljes körű kezelésének és sebességének köszönhető.

A projekt eredményeként valamennyi megyei rendőr főkapitányság daktiloszkópia szakértői közvetlenül kereshetnek az országos daktiloszkópiai nyilvántartásban és a prümi egyezményhez csatlakozott uniós országok bűnügyi rendszereiben.

A projekt mérete számokban

• 2,6 millió euro projekt költség
• 19 hónapos megvalósítási idő
• 90 végfelhasználó
• 24/7 rendelkezésre állás
• országosan használt