XIII. IT-nap

Biztonság tesztelés

Előkészítünk egy demó alkalmazást amiben elrejtünk néhány biztonsági hibát (pl: SQL injection, nem védett url, nem hash jelszó tárolás, vagy gyengejelszó stb.)

A tesztelőknek meg kell találniuk ezeket a hibákat és fejlesztőknek pedig kijavítani.

Blender Game Engine

Kipróbálása, egy egyszerű kis 3D-s játék összerakása.

 

ChatGPT

Mire jó ez a menő cucc egyáltalán? Próbálgatjuk, ismerkedünk, tapasztalatot cserélünk.

 

 

GitLab Environments Dashboard házilag

GitLab-ban egy fizetős feature keretében a GitLab-ban definiált környezeteket ki lehet tenni egy dashboard oldalra, ahol látszik, hogy melyik körin milyen deployment futott utoljára, ki által, stb.

Hasnoló feature megvalósítható lehet egy kevés html, js és css kombinációjával, néhány GitLab rest API hívás + token segítségével.

 

Hibátlan frontend

Az elm egy funkcionális programozási nyelv frontendekhez. Ha ebbe írod a kódot, akkor készülj fel arra, hogy nem lesz hibabejelentés. Viszont lehet, hogy munka nélkül maradsz. Tanuljuk meg (van tanfolyam)! Vagy próbáljuk ki élesben!

 

Kubernetes kísérletezés

Építsünk egy kubernetes clustert. Írjunk rá valami skálázhatót. Hajtsuk meg és lássuk hogyan skálázódik. Közben monitorozzuk is.

 

Raspberry pi IO programming

Raspberry pi IO-ra lehetne kábelekkel kötni motor, ventillátort, hőmérőt stb. és ezekhez kell programot írni amivel lekéri a hőmérsékletet, vagy elindítja a motort. Ezeket összekötni pl. ha túl meleget érzékel a hőmérő akkor elindítja a ventillátort.

IoT eszközök…

RezsiDaemon

Rezsi figyelő / automatikus gázóra leolvasó (IoT), leolvasott érték meghatározása (AI, OCR), statisztika készítése, gamification, okosotthon bekötés, stb.

 

 

ScrumPoker becsléshez

Becslésnél használható alkalmazás. Mindenki választhat a megadott számok közül egyet, majd tulajdonos kattintására megjeleníti a számokat és az átlagukat.

Akár össze lehetne kötni a redmine-nal is

vim: több, mint editor

Azt hitted, hogy a vim egy szövegszerkesztő, pedig ez egy nyelv, egy módszertan, sőt életforma! Ha egyszer belevágsz, már nincs visszaút: mindenben hatékonyabb leszel, és sohasem fogsz leállni!