Az év IKT-projektje – különdíjas a Tigra

Az év IKT-projektje – különdíjas a Tigra

Az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) idén is díjazta az infokommunikációs szektorban kimagasló teljesítményt nyújtó felső vezetőket, innovációkat és projekteket. “Az év IKT-projektje” különdíjban részesült a Tigra Kft. és a Vasi Volán pályázata Vas megye és Szombathely tömegközlekedésének fejlesztéséért.

A Tigra Computer- és Irodatechnikai Kft. által megvalósított projekt célja teljes körű, integrált megoldás kialakítása volt a Vasi Volán forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerének üzemeltetésére.

Kiemelten fontos volt, hogy a rendszer megfeleljen az európai szabványosság követelményeinek, az egyes alrendszerek közötti kapcsolatokat, illetve a teljes rendszer kifelé szolgáltatott információs interfészeinek alapját a TransModel alapú adatbázis és a SIRI és TransXchange szolgáltatások adják.

Említésre méltó a rendszer integráltsági szintje, hiszen a megvalósítással a Volán vállalat releváns rendszerei, utastájékoztatás mint a már korábban is rendelkezésükre álló vállalat irányítási rendszere, menetrend tervező alkalmazása valós idejű kapcsolatba került a frissen implementált forgalomirányítási-, utastájékoztatási rendszerrel és természetesen a mindennek központjában megtalálható TransModel alapú adatbázissal.

Kérdéseinkre Balogh Attila, a különdíjjal jutalmazott projekt szakmai vezetője válaszolt.

Computerworld: Mit jelent önöknek ez a díj? Kamatoztatható jelenleg Magyarországon egy ilyen elismerés – szakmai, anyagi vagy erkölcsi szempontból?
B.A.: A díj mindenképpen szakmai munkánk egyfajta elismerése, ami jó érzéssel tölti el csapatunkat és természetesen az ügyfelet is, de magának a díjnak inkább PR-értéke van, mint megfogható piaci értéke. Mivel ezen a területen a projektek megvalósítása közbeszerzés keretében történik, amelyeknél itthon 99%-ban jelenleg csak az árat pontozzák, ezért hiába végez valaki bizonyítottan jó, akár egy ilyen díjjal elismert szakmai munkát, ez gyakorlatilag nem számít. Közvetlen anyagi haszna nem érezhető, de természetesen könnyebb úgy alvállalkozókkal vagy partnerekkel tárgyalni, ha a cégnek van egy ilyen díj a háta mögött!

CW: Miben látják a saját megoldásuk innovatív voltát?
B.A.: Az általunk szállított megoldás nem önmagában jelent egy megoldást, hanem rendszerek integrációját jelenti; a Tigra Kft. fővállalkozóként vett részt ebben. Hangsúlyoznám, hogy cégünk teljes egészében magyar tulajdonú, és a projekt során arra törekedtünk, hogy kizárólag magyar alvállalkozókkal dolgozzunk együtt. Ez Nyíltan sikerült is, ami manapság nagyon ritka. Mi sikernek könyveltük el, hogy egy ilyen szintű projektet kizárólag magyar kis- és mikrocégekkel valósítottunk meg. Az innováció maga a TransModel-alapú adatbázis és integráltsági szintje. A TransModel olyan nemzetközi szabvány, amely kifejezetten közösségi közlekedés támogatására szolgál, többek között útvonal-lekérdezést, járatinformációt, térképeket, rezsiútvonalakat tartalmaz. Mindezt sikerült úgy, az egyes alrendszerek közötti kapcsolatokat megtartva integrálni a Vasi Volán teljes rendszerébe, hogy a felhasználók már minden ponton ezt használják. Magyarországon mi implementáltuk először, viszonylag rövid idő alatt ezt a megoldást, és a KTI elsőként ezt a rendszert minősítette sikeresnek auditálása során.
Amennyiben az összes busz, illetve a kötöttpályás személyszállítás is TransModel-alapokra tudna átállni az egész országban, létrejönne egy olyan egységes térképes adatbázis, amely nemcsak a vonalakat tartalmazná, hanem a járatinformációkat, kilométerhosszt, rezsiútvonalat stb. is. Ezzel megtörténhetne az első lépés akár az egységes elektronikus jegyrendszer bevezetése felé, vagy éppen megvalósulna egy modern BI-központ alapja is, az információkra építve pedig valamely központi szervezet, hatóság hatékonyabban tudna országos közlekedési koncepciókat kialakítani. Azaz egységesítést tudna megvalósítani a tömegközlekedés szintjén.

CW: Milyennek látják a hazai IKT-iparág helyzetét jelen pillanatban?
B.A.: Forráshiányosnak. Azt tapasztalom – a piac egy bizonyos szegletén mozogva –, hogy az állami szektorban hazai forráshiány van, mindent az európai uniós projektek mozgatnak. Ez ráadásul megfigyelhető az összes többi szegmensben is, a kkv-szektor eleve küzd a válsággal, a hagyományosan nagy informatikai beszállítókat foglalkoztató ágazatok, a telekom és bankszektor sikerének – szintén a válság és a különadók miatt – befelé fordult, saját fejlesztőivel oldva meg a feladatokat. Talán kezdünk kilábalni ebből, de ha az EU-s projektek nem lennének, az informatika is megállna.

CW: Melyek azok a fejlesztési irányok, amelyekben komoly távlatai vannak az iparágnak?
B.A.: Mindenképpen a nyílt forráskódú rendszerek elterjedése segíthet ezen a forráshiányos helyzeten, hiszen nem kapcsolódnak hozzá olyan direkt költségek, mint a licencelt megoldásokhoz. Nem véletlen, hogy cégünk is alapvetően a nyílt forráskódú szoftverfejlesztés mellett tette le a voksát. A másik a mobileszközök előretörése: a privát szférában teljesen általános okostelefonok és tabletek használata valamilyen szinten az állami szférában is meg fog jelenni. Az egyik alvállalkozó partnerünk jelenleg iOS és androidos utastájékoztatási alkalmazás fejlesztésén dolgozik, ami szintén a TransModel-alapú adatbázison keresztül szolgáltatná az információt. Ezenkívül mostanában nagyon hangzatosak a felhőalapú szolgáltatások; szinte biztos vagyok benne, hogy a jövőben nem egyedi szerverparkok lesznek az elterjedtek, hanem a clouding megoldások a közszférában is.

***
A Gyurós Tibor-díjjal az IVSZ 15 éve, 1997 óta ismeri el azokat a kimagasló teljesítményt nyújtó cégvezetőket és szakembereket, akik tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak a hazai IKT-szektor fejlődéséhez. A tavalyi évben megújult a díj, a korábbi értékek és eszmeiség megőrzésével az IVSZ a példaadás mellett az iparág komplexitását, innovatív voltát és társadalmi hasznosságát is szeretné díjazni. A beérkezett pályázatokról a hagyományoknak megfelelően, ezúttal is az IKT-szakma elismert szakembereiből álló bírálóbizottság döntött.

Forrás: Computerworld.hu