Megújult a Borsod Volán Zrt. utastájékoztatási rendszere

Megújult a Borsod Volán Zrt. utastájékoztatási rendszere

A fejlesztések által érintett 7 autóbusz-állomást napi szinten több mint 100.000 utas veszi igénybe, akik hamarosan érzékelhetik a rendszer előnyeit: az utazás előtti (web) és utazás közbeni (wap) dinamikus utastájékoztatást, a pontosabb közlekedést, javuló menetrendszerűséget, az esetleges eltérések, fennakadások gyorsabb kezelését, az akadálymentesített információbiztosítást, a menetrendek más szolgáltatókkal történő összehangolását.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Észak-Magyarországi Operatív Program keretében közzétett pályázati felhívására „ÉMOP-5.1.2-09-2009-0004 Menetrend szerinti közösségi közlekedés logisztikai és információ technológiai (IT) fejlesztése a Borsod Volán Zrt.-nél” címmel nyújtottunk be pályázatot 2009-ben. A teljes, 547 millió Ft-os projekt 393 millió Ft-os állami és EU-s támogatással valósul meg 2013. közepéig.

A projekt keretében 2011. márciusára teljes körű átépítéssel és bővítéssel megújult a kazincbarcikai autóbusz-állomás, a most lezárt II. (IT) szakaszban pedig fejlesztettük a társaság forgalomirányítási rendszerét és a saját tulajdonú – miskolci, kazincbarcikai, ózdi, tiszaújvárosi, mezőkövesdi, encsi és edelényi – autóbusz-állomások utastájékoztatási rendszereit.

A projekt IT-szakaszának ünnepélyes átadása március 6-án zajlott a társaság központjában és a miskolci autóbusz-állomáson. A rendezvényen dr. Sárközi György, a BORSOD VOLÁN Zrt. vezérigazgatója és Demeter Péter projektmenedzser, személyforgalmi igazgató mutatta be a fejlesztéseket. Jelentőségüket dr. Kerékgyártó János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Szolgáltatások Főosztályának vezetője, Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó- és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója, Evrim Demirci Soranlar, a Török Köztársaság budapesti nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa (a diszpécserszoftvert a török KENTKART cég szállította a kivitelezőnek), illetve Vertán György, a kivitelező TIGRA Computer és Irodatechnikai Kft. ügyvezetője méltatta.

Az informatikai fejlesztés területén sikeres közbeszerzési eljárást követően 2012. 07. 03-án írtuk alá a vállalkozási szerződést a TIGRA Computer- és Irodatechnikai Kft-vel. A fejlesztés járműfedélzeti szakaszában 505 db jármű vezetékelése és GPS alapú fedélzeti egységgel való felszerelése történt meg 2013. január 7-ig, további 5 darab szett pedig a napokban forgalomba állított, új beszerzésű SCANIA Touring HD típusú távolsági járművekbe került. Az utastájékoztatási szakaszban az érintett autóbusz-állomásokon nagyképernyős utastájékoztatási monitorokat, oszlopos és függesztett indulási/érkezési kijelző táblákat, hangosbemondó rendszereket és GPS órarendszereket telepítettünk. Az informatikai szakaszban megtörtént az IT hálózat kialakítása.

A komplett, korszerű utastájékoztatási rendszer lefedi az indító kocsiállásokat, fedett peronokat és várótermeket. Az autóbuszokon telepített GPS alapú járműkövető és fedélzeti rendszer pontos információt szolgáltat a jármű időbeni és térbeni mozgásáról. Lehetőség nyílik a késés-sietés, egymásra futás figyelésére, azonnali beavatkozásra és közvetlen kommunikációra a gépjárművezető és a forgalom irányítás részéről, és a járat menetrendi információinak dinamikus kijelzésére az autóbusz-állomásokon telepített digitális kijelzőkön, interneten, WAP-on. Az utasok nyomon tudják majd követni az egyes járatok mozgását, pontos és azonnali, dinamikus információt kapnak az autóbuszok érkezéséről, indulásáról, esetleges fennakadásokról. A fejlesztés illeszkedik a folyamatban levő, elektronikus bérletkártyák bevezetésére irányuló projekthez, és lehetővé válik az igényekhez jobban igazodó menetrend kialakítása is.

További – infokommunikációs – fejlesztés keretében az Észak-magyarországi Oktatási és Közlekedésfejlesztési Kft. által tervezett, úgynevezett SOS információs oszlop kihelyezésével oldottuk meg a segítséggel élők napi utazásának megkönnyítését, a segítségnyújtás biztosítását az érintett autóbusz-állomásokon. Használatával a rászoruló személy a lehető legrövidebb időn belül kapja meg az arra kiképzett és az üzemidő alatt rendelkezésre álló dolgozóktól azt a személyes segítséget, mellyel igénybe veheti a szolgáltatásokat.

A teljes projekt előreláthatólag 2013.06.30-án zárul.

Forrás: BorsodVolán.hu