Nyíltan fejlesztenek

Nyíltan fejlesztenek

Kollégiumi fénymásolótól a Nokiáig és a Telecomig – Elképesztő magyar siker!

Hatévnyi külföldi munka után lépett először a magyar piacra a Tigra Csoport, hazánk egyik meghatározó szoftverfejlesztője. Vertán György tulajdonos a cég küldetésének tekinti a nyílt forráskódú szoftverek előnyeinek megismertetését az államigazgatással.

Csak évekkel az indulás után kezdtek el a magyar piacra dolgozni. Ez aligha szokványos.

Jó hírük volt akkoriban a magyar programozóknak Finnországban, s egy kint dolgozó barátom győzte meg főnökeit a Nokiánál, hogy Magyarországra is Tigra adjanak távolról végezhető programozói feladatokat. Finn referenciák alapján aztán a német Telecom-csoporttól is egyre több megbízást kaptunk. Ezek elegendő bevételt biztosítottak. Az után kezdtünk magyar banki ügyfelekkel is dolgozni, hogy 2002-re az indiai cégek kiszorították az európai alvállalkozókat a finn piacról.

Aláígértek az indiaiak az olcsó kelet-európaiaknak?

Amikor kezdtük a munkát, jobb volt a magyar szoftverfejlesztők felkészültsége, mint a külföldieké, ezért megtehettük, hogy finn- és németországi árakkal dolgozzunk. Hamar rájöttünk: az alacsony árakból Conference csak pillanatnyi előnyre számíthatunk. Ár-érték arányban tudunk nyerni, mert a szoftverfejlesztést nem gyártásnak, hanem az ügyféllel való együttgondolkodásnak tekintjük, kiszolgálva az egyedi igényeket is. A jelen akut problémája a magyar informatikai képzések színvonala, egyre nehezebb jól felkészült szoftverfejlesztő munkatársakat találni.

Miért vágtak bele a közbeszerzések zavaros világába?

A közbeszerzések ezerfélék, vannak tisztességes pályázatok, ezeket igyekszünk kihasználni. Kezdetben úgy terveztük, itthon is a multiknak dolgozunk majd. Ez sokáig jól működött, de az utóbbi időben egyre kiszámíthatatlanabbá váltak: mind többször bírálta felül a hazai döntéseket a külföldi menedzsment. vor Ezért függetlenítettük magunkat, és a magyar tulajdonú cégek, valamint az államigazgatási intézmények felé fordultunk.

Mit tudnak az államigazgatásnak nyújtani?

Küldetésünknek tekintjük megismertetni a nyílt forráskódon alapuló rendszerek előnyeit. Ennek erejét a versenyszférában már számtalan siker igazolja, a holland államigazgatás nyílt forráskódra való átállítási folyamata követendő példa lehetne. A nyílt forráskódnak számos előnye van: nincs gyártói kiszolgáltatottság, nincs felesleges licencdíj, ráadásul a fejlesztésre költött pénz cheap NFL jerseys itthon marad. A megrendelőnek kontrollja van a szoftverrendszer felett, így bárkivel dolgozhat később a rendszer továbbfejlesztésén.

Milyen rendszerekről van szó?

Legnagyobb munkáink között szerepelnek banki hitelelbíráló és hitelkövető rendszerek, központi közigazgatás számára készített pályázati adatgyűjtő és folyamat-monitoring-rendszerek.

A szoftverfejlesztés mellett jelentős a hardverkereskedelmük is.

Márkás termékeket szállítunk nagy vállalatoknak és az államigazgatásnak. A válság megrostálta e piac hazai szereplőit. Nekünk sikerült komolyabb probléma nélkül átvészelni ezt az időszakot, de a versenytársaink jelentős része – forgótőke híján – elvérzett.

Finnországból Magyarországra

Egy kollégiumi wholesale NFL jerseys szobában működtetett fénymásolóval indult 1996-ban a Tigra karrierje, amit hamar wholesale jerseys követett a szoftverfejlesztés. Ma is ez a cég fő profilja. Emellett foglalkoznak rendszerüzemeltetéssel, hardverkereskedelemmel és IT-biztonsággal. Ügyfeleik között főként bankok Directory vannak, három éve az államigazgatás számára is fejlesztenek rendszereket. A cégcsoportnál kilencvenen dolgoznak, a 2009-es árbevétel meghaladta a kétmilliárd forintot.

Forrás: HetiVálasz.hu