Magyar fejlesztés segíti a mentőszolgálat munkáját

Magyar fejlesztés segíti a mentőszolgálat munkáját

Új, magyar fejlesztésű mentésirányítási rendszer váltja fel a mágnestáblákat az Országos Mentőszolgálatnál. Ennek segítségével valós időben, térkép alapján követhetők a mentőautók, és a megfelelő egységet tudják küldeni a balesetek helyszínére a központból. A szoftver telepítése és az irányítók oktatása megkezdődött.

Jelenleg korongok jelölik a mentőgépkocsikat a mágnestáblán, a mentésirányítók pedig papírra rögzítik az adatokat. Ezt fogja felváltani a május végén szolgálatba álló magyar fejlesztésű informatikai rendszer. A szoftver telepítése és a munkatársak kiképzése megkezdődött.

„Az automatikus híváskezelő rendszer a szabad mellékre azonnal adja a hívást, tehát nincs várakoztatás. Ezenkívül nem telefonon kell bediktálni az adatokat a mentőautós részére, aki kézzel felírja, hanem két kattintással megvan, ezzel időt nyerünk”

– mondta Tokár Balázs, a Tigra Kft. projektvezetője.

Riasztáskor a beteg neve és címe mellett, a tüneteket is rögzíthetik, a mentőautót pedig két kattintással indíthatja a mentésirányító. A gépkocsi mozgása térképen, utcára lebontva követhető. Az adatok a mentőautóba szerelt táblagépen is azonnal megjelennek.

„A készülék egyrészt alkalmas arra, hogy az elektronikus esetlapon – amelyben dolgoznak a mentésirányítók, és rögzítik a beteg címét és adatait – valamennyi szükséges információt azonnal megjelenítsék a riasztandó mentőkocsiban, másrészt az eszköz kommunikálni fog az egészségügyi berendezésekkel is, mondjuk az ekg-val, a defibrillátorral”

– közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A csaknem kétmilliárd forintos fejlesztéstől az ország teljes területén gyorsabb és színvonalasabb sürgősségi ellátást vár az Országos Mentőszolgálat vezetője.

„Ha nincs ilyen támogató rendszer, akkor a mentőszolgálatok nemzetközi viszonylatban az esetek felében találják el, hogy milyen mentőegységet, milyen szintű ellátóegységet küldjenek a helyszínre. Azok a szolgálatok, amelyek működtetnek ilyen háttértámogató rendszert, tízből kilencszer a megfelelő egységet küldik”

– mondta Burány Béla, az OMSZ megbízott főigazgatója.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint az informatikai rendszer nemcsak a mentésirányítást gyorsíthatja meg, hanem az egészségügy működését is átalakíthatja.

„Ettől az évtől már a kezelőorvos hozzáférhet betege ellátás során keletkezett adataihoz, innen már csak egy lépés az, hogy a mentőszolgálat is le tudja hívni egy eszméletlen beteg adatait. Innentől kezdve egy lépés már csak az, hogy a mentőszolgálat a beteg adataival el tudja látni azt a kórházi osztályt, ahova a beteg érkezik”

– jelentette ki.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy 2007 és 2010 között egyetlenegy mentőgépkocsit sem vásároltak, a kormányváltás óta viszont százhúsz járműt kapott a mentőszolgálat. Uniós támogatásból további kétszázat szereznek be, közülük az első öt már megérkezett. A 11 milliárdos programban 60 mentőállomást felújítanak, és 22 újat építenek.

Forrás: hirtv.hu