Térségi infrastrukturális és infokommunikációs fejlesztések, intermodális közlekedés-fejlesztés

Térségi infrastrukturális és infokommunikációs fejlesztések, intermodális közlekedés-fejlesztés

A projekt rövid leírása

A TIGRA által megvalósított projektek célja teljes körű, integrált megoldás kialakítása a Volán Társaságok forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszerének megvalósítására.

A TIGRA által bevezetett megoldás a rendszerek integrációját jelentette, az egyes alrendszerek közötti összhangot és kapcsolatokat. A teljes rendszer kifelé szolgáltatott információs interfészeinek alapját a TransModel alapú adatbázis, valamint a SIRI és TransXchange szolgáltatások adják. A TransModel olyan nemzetközi szabvány, amely kifejezetten közösségi közlekedés támogatására szolgál, többek között útvonal-lekérdezést, járatinformációt, térképeket, rezsiútvonalakat tartalmaz.

A projekt során a TIGRA az alábbi rendszerelemeket illetve az ehhez szükséges eszközöket szállította: Forgalomirányítás, Szolgáltatás-tervezés, Fedélzeti és Telepített Utastájékoztatás, Internet, mobil, SMS Utastájékoztatás, Utasszámlálás, Zöld Út Biztosítás

A TIGRA a projekteken rendkívül széles technológiai platformon bizonyított. Telepített hagyományos földi kábelezésű, de ugyanígy napelemes eszközöket is. Kiépített fix kábeles kommunikációs hálózatot, de ha arra volt szükség, akkor a mobiltechnológia eszközeit integrálta rendszerébe. A TIGRA a hazai termék- és megoldás szállítóktól (CDATA, Sygnalterv, HC-Linear, Vultron, Innotrend, Pontosidő, NewLine, EMKE) a nagy nemzetközi piacvezető cégek (T-Systems, KENTKART ICELL) technológiáin át helyzetfüggően tudott bármilyen rendszerelemet beilleszteni saját integrált megoldásába.

2007-2014-es EU-s finanszírozási ciklusban a ROP (Regionális Operatív Program) keretén belül végeztük a projekteket.

Társadalmi hasznosság

A megvalósított infokommunikációs rendszer eredményeként kialakultak az elektronikus forgalomirányítás feltételei, valamint egy európai szintű, felhasználóbarát, a fogyatékkal élő emberek igényeire is tekintettel lévő utastájékoztató rendszer jött létre.

A megállóhelyeken kihelyezett új elektronikus tájékoztató rendszer lehetővé teszi az autóbuszok valós idejű nyomon követését az utasok számára.

A forgalomirányító- és utastájékoztató szoftverek és az autóbuszokban elhelyezett OBU fedélzeti vezérlő egységek (On Board Unit – OBU) segítségével pedig megbízhatóbb menetrendet és közösségi közlekedési szolgáltatást nyújt a VOLÁN Társaság számára.

A SZAKMAI KIVÁLÓSÁGÁNAK ELISMERÉSEKÉNT A TIGRA VASI VOLÁN PROJEKTJÉÉRT MEGKAPTA AZ IVSZ INNOVÁCIÓS KÜLÖNDÍJÁT.